2024-03-19

Авто Київ

Автомобільні новини, Новини авто, Автомобілі,

Дорожна камера

Штраф з камери автофіксації порушень правил дорожнього руху можна оскаржити

Штраф з камер автофіксації порушень правил дорожнього руху в Україні можна оскаржити двома способами: у вищому органі або через суд. Кожен з них має свої переваги та недоліки.

Про те, як це зробити, розповів начальник Новгородківського бюро правової допомоги Кропивницького Андрій Крижанівський, пише bigmir.net

Згідно зі статтею 289 КУпАП, водій може оскаржити штраф у вищому органі або суді в перші 10 днів після його отримання. Однак якщо після отримання штрафу, водій з поважних причин не встиг в обумовлений термін, він може бути продовжений органом (посадовцем), правомочним розглядати скаргу.

Як пояснив юрист, оскарження через вищий орган є безкоштовним, але малоефективним, оскільки скаргу фактично розглядає керівництво патрульної поліції та реальна статистика задоволення звернень водіїв – 5%.

При оскарженні штрафу через суд шанси на успіх значно вищі, проте звернення до суду є платним і досить тривалим процесом. Водієві варто відповісти собі на запитання, чи готовий він витратити кілька тисяч гривень та кілька місяців, щоб скасувати штраф у 170 гривень.