2024-04-25

Авто Київ

Автомобільні новини, Новини авто, Автомобілі,

Автовикрадач

Рада посилила покарання за викрадення авто

При виборі покарання буде враховуватися вартість транспортного засобу.

3 вересня, депутати Верховної Ради України ухвалили у другому читанні законопроєкт про посилення кримінальної відповідальності за викрадення автомобіля. Про це свідчить інформація на сайті парламенту.

Законопроєкт №3301 “Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо удосконалення законодавства у сфері протидії незаконному заволодінню транспортним засобом” підтримали 309 народних обранців.

Раніше в Україні при виборі покарання враховували завдані збитки від злочину. Тоді як, згідно із законопроєктом, буде враховуватися також вартість викраденого автомобіля.

Передбачається внесення змін до трьох статтей:

  • ст. 289 – незаконне заволодіння транспортним засобом ККУ;
  • 290 – знищення, підробка або заміна номерів вузлів та агрегатів транспортного засобу ККУ;
  • ст. 250 – проведення негласної слідчої (розшукової) дії до постановлення ухвали слідчого судді КПКУ.

Якщо авто викрали за допомогою “електронних пристроїв для втручання у роботу технічних засобів охорони” або якщо його вартість становить від 100 до 250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (105100-262750 гривень), порушнику загрожує позбавлення волі від 5 до 8 років.

Також, якщо автомобіль було викрадено організованою групою чи за участю насильства, зловмисника відправлять за ґрати на термін від 8 до 12 років.

Це забезпечить належну, повну кваліфікацію за вчинення відповідних діянь та усунення недоліків Кримінального кодексу України, які дозволяли уникнути більш суворої відповідальності за повторну крадіжку чи вчинення цього злочину у значному або великому розмірах.

Закон набирає чинності з наступного дня за днем його опублікування.