2024-03-19

Авто Київ

Автомобільні новини, Новини авто, Автомобілі,

Hennessey Venom F5

Серійний Hennessey Venom F5: 1842 к.с., 2,6 с до «сотні» і понад 500 км / год «максималки»

Техаське тюнінг-ательє Hennessey, що має статус автовиробника, закінчило розробку свого першого повністю оригінального середньомоторного суперкара Venom F5, який позиціонується як найпотужніший в світі серійний автомобіль з ДВЗ.

Всього буде випущено 24 примірника вартістю від 2,1 млн доларів кожен.

Hennessey Venom F5

Hennessey вперше показала Venom F5 восени 2017 року на виставці SEMA, але тоді модель дебютувала в статусі прототипу, а серійну версію показали на цьому тижні з обіцянкою поставити замовлені машини клієнтам протягом 2021 року (у цьому році фірма Hennessey відзначатиме своє тридцатиліття). Нагадаємо, що назва Venom перекладається з англійської як «отрута», а індекс F5 відсилає до шкалою Фудзита, по якій оцінюється ступінь небезпеки торнадо. Рівень F5 вважається катастрофічним, швидкість вітру при ньому досягає 419-512 км / ч – натяк на максимальну швидкість Венома.

Теоретично Venom F5 здатний розігнатися до 534 км / год, і в наступному році Hennessey обов’язково зробить спробу встановити світовий рекорд швидкості для серійних машин, який зараз належить іншому американському суперкару, SSC Tuatara: минулої осені в одній зі спроб він досяг 532,93 км / ч, хоча офіційний рекорд зафіксований на позначці 508 км / ч.

Дизайн серійного Venom F5 в порівнянні з прототипом змінився несильно. В основі кузова лежить вуглепластиковий монокок масою всього 86 кг. Всі зовнішні кузовні панелі також виготовлені з вуглепластика. Споряджена маса автомобіля – 1385 кг. Новомодної активної аеродинаміки немає, але ретельна продування в трубі гарантує адекватну поведінку машини на високих швидкостях. За доплату пропонується «трековий пакет» з більш агресивним переднім спліттером і заднім антикрилом на стійках замість інтегрованого в корму спойлера.

Вперше показаний інтер’єр суперкара: він досить тісний і щедро декорований карбоном і шкірою. Замість традиційної «бублика» встановлено багатофункціональний гоночний штурвал. Роль щитка приладів виконує 7-дюймовий монітор в карбонової рамці. Другий екран з діагоналлю 9 дюймів розташований по центру і відповідає за мультимедійні функції. На вузькому центральному тунелі розташувалися кнопки управління коробкою передач і шайба вибору їздових режимів (Sport, Wet, Drag, Track, F5). Режим F5 призначений для досягнення максимальної швидкості. Для особистих речей є бардачок в ногах у єдиного пасажира, а також ніші в дверях і на центральному тунелі.

Двигун V8, який отримав власне ім’я Fury (Фурія), у Hennessey Venom F5 повністю оригінальний, хоча спочатку планувалося використовувати в якості основи 7,4-літровий блок V8 виробництва GM. Тепер же і блок свій, відлитий з чавуну, з робочий об’ємом 6555 «кубиків» і кутом розвалу 90 градусів. Два турбокмопрессора в титанових корпусах з 76-міліметровими крильчатками дозволили довести віддачу до 1842 к.с. при 8000 об / хв і 1617 Нм при 5000 об / хв – це найпотужніший серійний ДВС. Для порівняння скажемо що 5,9-літровий V8 на SSC ​​Tuatara видає 1774 к.с. Грецький суперкар Spyros Panopoulos Chaos обіцяє 3000 к.с., зняті з 4,0-літрового блоку V10, але ця машина поки офіційно не представлена.

Hennessey Venom F5

Коробка передач у Venom F5 від італійської фірми CIMA – це 7-ступінчастий «робот» з одним зчепленням, передає всю потужність на задні колеса. Розгін до 100 км / год займає 2,6 с, до 200 км / год – 4,7 с, до 300 км / год – 8,4 с, до 400 км / год – 15,5 с.

Підвіска – на подвійних поперечних важелях «по колу» з регульованими амортизаційними стійками Penske. Гальма – карбон-керамаічні діаметром 390 мм, з 6-поршневими супортами спереду і 4-поршневими ззаду. Шини – Michelin Pilot Sport Cup 2 розмірністю 265/35 ZR 19 спереду і 345/30 ZR 20 ззаду.

В цілому, як бачимо, Venom F5 має досить консервативну, типову для американської школи суперкаробудування конструкцію, що, зрозуміло, ніяк не применшує його динамічних якостей, які, будемо сподіватися, Hennessey скоро продемонструє у всій красі.