2024-04-25

Авто Київ

Автомобільні новини, Новини авто, Автомобілі,

Nissan Qashqai

Новий Nissan Qashqai: легше і трохи крупніше

Паркетник третьої генерації поки представлений тільки для Старого Світу. Там модель буде доступна у вигляді «м’якого» гібрида, а також з установкою e-Power.

«Старосвітський» ринок залишається головним для Nissan Qashqai, хоча в ковідному 2020 му паркетник там серйозно просів: за даними CarSalesBase, реалізовано 135 829 одиниць, що на 38% менше, ніж роком раніше. Так що немає нічого дивного в тому, що саме європейцям і адресований спочатку кросовер нової, третьої за рахунком, генерації. До речі, як і в випадку з попереднім SUV (у другому поколінні Кашкай перебуває з 2013-го), дизайн розроблений європейським підрозділом компанії.

Платформа, на якій базується «третій» Qashqai, оголошена новою, її в Nissan назвали Alliance CMF-C. Втім, це допрацьована версія «візки» попередника. Так, днище стало більш гладким, замінені кріплення підвіски. Спереду – McPherson, ззаду – торсіонна балка у передньопривідного кросу з 19-дюймовими колесами і багаторичажка у версій з 20-дюймовими і повним приводом (20-дюймові диски запропоновані вперше). Також модернізовано електропідсилювач керма – він, як заявили в компанії, забезпечує поліпшений відгук і велику чіткість в близьколонульовій зоні. Передні крила, капот і двері зроблені з алюмінію, багажні двері – з композитного матеріалу. Разом, кузов нового Qashqai на 60 кг легше колишнього, а жорсткість зросла на 41%.

Nissan Qashqai

Довжина «третього» Кашка дорівнює 4425 мм, що на 35 мм більше в порівнянні з попереднім кросом, ширина тепер тисячу вісімсот тридцять вісім мм (+32 мм), висота – 1635 мм (+10 мм), колісна база виросла на 20 мм до 2666 мм.

Особливості екстер’єру – світлодіодні «брови» ходових вогнів і вузькі адаптивні матричні фари (схожа оптика є у останніх Pathfinder і X-Trail); хромована V-образна вставка на радіаторних гратах стала більше, але тонше; в задніх стійках даху з’явилися скляні секції. Для кросовера передбачене двоколірне забарвлення.

Nissan Qashqai

Всередині – мультимедійна система з 9-дюймовим екраном (у колишньої моделі максимум 7 “, екран вбудований в передню панель), замість звичного селектора« автомата »встановили невеликий джойстик, роз’єми USB-A і USB-C є і спереду, і ззаду. Багатим версіями покладені крісла з масажером, оббивка шкірою наппа, віртуальна «приборка» (12,3 дюйма) і проекційний дисплей (10,8 дюйма), на який виводяться підказки навігатора, інформація про дорожню обстановку і роботі систем допомоги водієві. Також в Nissan заявили про те, що в салоні відтепер просторіше, зріс і обсяг багажника ( «більш ніж на 50 літрів»), а задні двері відкриваються на 90 градусів.

Система ProPilot, з якої машина самостійно прискорюється і гальмує в рамках однієї смуги, стала розумнішою: електроніка тепер може змінювати швидкість згідно з дорожньою ситуацією, використовувати дані навігатора (наприклад, для регулювання швидкості при наближенні до поворотів або з’їздів) і «зв’язуватися» з системою моніторингу «сліпих» зон. Також система автоматично відновить роботу, якщо Qashqai був нерухомий менше трьох секунд, а автомобілі попереду почали рух. Але ProPilot доступний не для всіх варіантів – тільки для машин з варіатором X-Tronic. Ще в арсеналі моделі нового покоління значаться системи запобігання бічного зіткнення і під час руху заднім ходом, плюс центральна подушка безпеки, яка в разі необхідності розкриється між передніми кріслами і не дозволить водієві зіткнутися з пасажиром.

У Європі новий Nissan Qashqai поставлятимуть з гібридом, причому таких версій дві. Базовий крос –  з знайомої нам по моделям Renault «турбочетвіркою» 1.3 (при цьому її допрацювали і довели до еконорм Euro 6d), 12-вольтовим стартер-генератором і компактною літій-іонною батареєю. У бензинового мотора два варіанти потужності – 140 або 158 к.с. У першому випадку максимальний крутний момент дорівнює 240 Нм, такий движок поєднується лише з шестиступінчастою “механікою”. Крутний момент більш потужної версії – 260 Нм з 6МКП і 270 Нм з варіатором X-Tronic. І тільки Qashqai з CVT може мати повний привід.

На вершині гами – кросовер з установкою e-Power. Її особливість полягає в тому, що бензиновий мотор не пов’язаний з колесами, він працює тільки як генератор електроенергії, передні колеса ж обертає електродвигун. До складу установки Qashqai e-Power увійшли 157-сильний турбомотор 1.5 зі змінним ступенем стиснення (як у Infiniti QX50 і QX55) і електродвигун потужністю 190 к.с. Електромотора на задній осі для Кашка не передбачено, так що повного приводу у такого кросовера немає, хоча в Японії, наприклад, у нового Nissan Note e-Power є версія 4WD.

На європейський ринок Qashqai третього покоління вийде влітку.