2024-04-20

Авто Київ

Автомобільні новини, Новини авто, Автомобілі,

Rivian

Rivian за підтримки Amazon і Ford в цьому році запустить масове виробництво відразу трьох електрокарів

Молода компанія Rivian Automotive, яку підтримує фінансово Amazon, збирається запустити відразу три нових автомобілів на колишньому заводі Mitsubishi Motors, з конвеєра якого остання машина зійшла шість років тому.

Компанія хоче зі своїми електричними вантажівками випередити конкурентів в особі Hummer від General Motors та Cybertruck від Tesla.

Rivian покладає великі надії на свій пікап та спортивний позашляховик, але в якості гарантованого джерела доходу розраховує насамперед на спеціалізований фургон для доставляння товарів — саме це потрібно головному спонсору, Amazon.

Rivian публічно не заявляла про свої виробничі цілі, але інформатори Bloomberg запевняють, що компанія готується вийти на щорічний випуск приблизно 300 000 автомобілів, а за перший рік виробництва прагне випустити до 40, тобто в середньому видавати майже 800 машин в тиждень. Для порівняння: Tesla виробляла майже 5000 автомобілів в тиждень на своєму заводі в каліфорнійському Фрімонті у 2018 році (перший повний рік виробництва седана Model 3 для масового ринку).

Rivian

Як повідомляється, Amazon та Ford Motor надають фінансування та консультації по налагодженню виробництва, але в будь-якому випадку випуск автомобілів в подібному масштабі, причому відразу трьох різних моделей — важке завдання для молодої компанії.

«Перейти від випуску прототипів до реальної збірки тисячі автомобілів в тиждень — величезний крок вперед, — зазначив Марк Вейкфілд (Mark Wakefield), керівник автомобільного напрямку в компанії AlixPartners LLP, яка консультує компанії-початківців. — Таке завдання важко переоцінити».

Базована в каліфорнійському Ірвайні Rivian налагоджує масове виробництво електрокарів на колишньому заводі Mitsubishi Motors площею 223 000 м2, розташованому на схід від Пеорії в штаті Іллінойс. Підприємство було модернізовано передовими роботизованими та іншими виробничими технологіями, щоб відповідати вимогам сучасних автомобілів, які будуть там вироблятися.

Rivian

Як повідомляється, інженери, техніки та інші співробітники працюють на заводі не покладаючи рук та прагнучи не допустити подальших затримок, викликаних торік карантинними заходами з боротьби COVID-19 та проблемами з налагодженням ланцюжків постачання. Вони зайняли цілі готелі в університетському містечку Нормал штату Іллінойс, де розташована фабрика. Передсерійні збірки пікапа Rivian R1T та позашляховика R1S вже рухаються по спеціально побудованій високотехнологічній випробувальній лінії, поки інженери відпрацьовують помилки.

Ускладнює завдання і той факт, що засновник та виконавчий директор Rivian Роберт Скаріндж (Robert «R.J.» Scaringe) планує зробити компанію публічною вже в кінці цього року і, за словами інформаторів, підшукує місце для будівництва європейського заводу. Очікується, що Rivian буде оцінена приблизно в $50 млрд, коли стане публічною. Здатність компанії реалізувати досить амбіційні плани багато в чому залежить від 38-річного пана Скарінджа, випускника Массачусетського технологічного інституту, який заснував компанію 12 років тому та згодом залучив кошти від саудівських та японських компаній. На цей час він отримав уже понад $8 млрд інвестицій від корпоративних партнерів та фондів, включаючи D1 Capital Partners, Fidelity Investments й T. Rowe Price Group.

У великому бізнесі автомобілебудування випуск всього однієї моделі — це вкрай ризикована справа, яка збанкрутувала багатьох конкурентів, включаючи DeLorean та Fisker Automotive. І навіть лідер ринку електромобілів Tesla починав з одного автомобіля. Але Rivian планує протягом всього лише декількох місяців почати випускати й дебютний пікап, і позашляховик і фургон на акумуляторах. Пікап буде запущений в червні, за ним піде позашляховик в серпні, а фургон для Amazon — десь восени. Всі три моделі побудовані на одній і тій же електричній платформі.

Втім, той факт, що Rivian заручилася підтримкою двох своїх ключових інвесторів в особі Amazon і Ford, вселяє оптимізм. Amazon посприяла минулої весни, щоб допомогти відновити роботу на заводі автовиробника після того, як карантин змусив тимчасово припинити роботи. На найближчі 10 років компанія замовила у Rivian 100 000 фургонів, в тому числі 10 000 до кінця 2022 року. Ford консультує на ранніх етапах виробництва та проєктування, в тому рахунку допомагає зі штампуванням кузовів.

Rivian планувала ще четвертий висококласний електромобіль, який хотіла розробити спільно з Ford для розкішної серії Lincoln, але відмовилася від цих планів в минулому квітні через COVID-19. Ford, втім, все ще має намір побудувати модель з Rivian, але коли це станеться і про який тип автомобіля йде мова — поки не ясно. Зараз потрібно налагодити масове виробництво трьох моделей.

Джерело