2024-05-08

Авто Київ

Автомобільні новини, Новини авто, Автомобілі,

Електронні торги

Особливості покупки деревини на електронних торгах

На території України запровадили обов’язковий сервіс щодо аукціонів Прозорро. На цій біржі беруть участь компанії, які одержують повне чи часткове фінансування від держави. Вони можуть провести закупівлі за рахунок бюджетних коштів та придбати необхідні для функціонування товари. Вся деревина обов’язково виставляється на торги, оскільки це єдиний спосіб її продажу та придбання не лише всередині країни, а й експорту.

Як проводяться торги

Оскільки сервіс Прозорро був розроблений для встановлення прозорих відносин, участь у ньому доступна лише за дотримання ряду правил. У тому числі можна назвати такі особливості.

  1. Подати заявку на купівлю деревини можуть фізичні та юридичні особи. Додатково до торгів допускаються громадяни України та іноземні особи. Загалом у торгах може бути три сторони. Вони виділяються як організатор торгів, або іншими словами продавець. Також участь бере виконавець цієї процедури і сам покупець.
  2. Ціна, яку спочатку вказав продавець, є стартовою. Після початку торгів покупці працюють без підвищення цієї вартості. Підвищити суму можна на певний відсоток, обчислений від первісного значення.
  3. Переможцем стає той покупець, який вказав найвищу вартість товару на торгах. Визначається він автоматично на самому майданчику Прозорро. У разі, якщо переможця може бути визначено, то торги проводяться повторно. Обов’язковою умовою для цього є зниження стартової ціни. Особливістю зниження є те, що вартість не може бути нижчою, ніж собівартість самої позиції.

Завдяки системі Прозорро всі учасники мають рівні права на ринку. При цьому вони отримують реальну можливість придбання деревини за ринковою ціною без посередників та переплати. Також вони отримують повну безпеку операцій, оскільки за процесом продажів спостерігає стороння комісія, і неблагонадійний учасник може бути заблокований та виключений із ланцюжка.

Проведення експортної процедури

Купити деревину для експорту також можна тільки через сервіс Прозорро. Це єдина законна можливість цього виду товару. При цьому нерезиденту потрібно врахувати кілька ключових рис, перш ніж вступати в торговельні відносини.

Для придбання деревини учасник повинен мати ліцензію, що діє на вирубку лісу. Кожна партія, що переправляється, повинна мати всі дозвільні сертифікати. Ці документи видаються на обмежений термін та чітко відстежуються митною службою. Додатково потрібно врахувати те, що деякі сорти дерев заборонені до вивезення. Тому варто ознайомитись із переліком до початку процесу покупки.

Щоб стати учасником торгів, нерезидент повинен пройти процедуру реєстрації на сайті Прозорро. Для цього потрібно вибрати офіційний акредитований майданчик, на якому буде створено особистий кабінет. Цей майданчик після процедури верифікації надасть повний доступ до всіх опцій та функціоналу сервісу.

Одним із таких майданчиків є Українська Універсальна Біржа https://www.ueex.com.ua/rus/presscenter/news/tsennye-porody-drevesiny-i-ih-tsena-na-rynke-lesomaterialov/ . Щоб отримати інформацію про неї та про те, як купити деревину на електронних торгах, можна піти за посиланням.