2024-03-29

Авто Київ

Автомобільні новини, Новини авто, Автомобілі,

Hongqi E-HS9

FAW Hongqi – Китайський Rolls-Royce

Належна «піднебесному» концерну FAW преміальна марка Hongqi (Хунци або «червоний прапор») анонсувала електричний кросовер E-HS9 для Норвегії. Очікується, що новий SUV з’явиться і в інших європейських країнах, а пізніше гаму бренду за кордоном, ймовірно, розширять.

Під брендом Hongqi в Китаї з 1958 року випускають лімузини для місцевої партійної еліти. З 90-х років почали виробляти автомобілі і для чиновників середньої ланки, а перша «ринкова» модель в лінійці марки з’явилася в 2013-му – нею став великий седан H7. Потім гаму суттєво розширили, в тому числі, і за рахунок кросоверів. Ну а в минулому році стало зрозуміло, що преміум-бренд концерн FAW все ж збирається вивести його за межі КНР, адже тоді пару концептів Hongqi показали на Франкфуртському автосалоні. Тепер же оголошено офіційно: одним з перших експортних ринків для китайського «преміум» стане Норвегія, дистрибуцією займеться фірма Motor Gruppen. Норвежці люблять «зелень», так що нічого дивного в тому, що в 2021-му їм планують запропонувати великий електрокросс E-HS9 (передвісника цієї моделі – концепт E115 – представили як раз у Франкфурті).

FAW Hongqi

Нагадаємо, на батьківщині публічний дебют серійного електричного кросовера відбувся минулої осені. Тоді ж там відкрили прийом попередніх замовлень, але «живі» продажі новинки стартували в Піднебесній лише кілька днів тому.

Як і седан Hongqi H9 (інша недавня прем’єра Хунци), зовні SUV перегукується з моделями Rolls-Royce, якщо, звичайно, не брати до уваги модну двоповерхову світлодіодну оптику. До слова, з 2018-го за вигляд автомобілів Hongqi відповідає Джайлс Тейлор, колишній шеф-дизайнер британського люксового бренду, хоча в FAW він перейшов уже після того, як був представлений концепт Hongqi E-Jing GT, який і поклав початок новому фірмовому стилю « преміум »з Піднебесної. Незважаючи на дизайн «за мотивами», за своїми розмірами «китаєць» ближче до BMW X7, ніж до Rolls-Royce Cullinan. Довжина Hongqi E-HS9 дорівнює 5209 мм, ширина – 2010 мм, висота – 1731 мм, колісна база – 3110 мм.

Норвежцям крос запропонують в трьох комплектаціях, в базовій і середній – семимісний салон, топовий E-HS9 – шестимісний. Найдешевшому електрокару в версії Comfort прокладені віртуальна «приборка», мультимедіа-система і сенсорна центральна консоль, системи автотормозу і моніторингу «сліпих» зон, оббивка з алькантари, автопарковщик. У варіанті Premium з’являються матричні фари, окремий екран перед переднім пасажиром, вентиляція передніх крісел, проекційний дисплей. Ну а у E-HS9 Exclusive є функція розпізнавання осіб і цифрове салонне дзеркало, крісла з масажером, шкіра Nappa. Ще норвезькому паркетнику обіцяні панорамний дах і вбудовані в спинки передніх сидінь дисплеї – мабуть, це опції. Тим часом в Китаї електрокар також буває чотиримісним, у такої моделі на гальорці є ще один планшет.

FAW Hongqi E-HS9

Як і на батьківщині, в Норвегії у базового кросовера на передній і задній осях встановлені електромотори потужністю 218 к.с. кожен, сумарна віддача – 436 к.с. Такий крос отримав батарею ємністю 85 кВт * год, запас ходу – приблизно 400 км, цей показник, зрозуміло, розрахований по циклу WLTP. У варіантах Premium і Exclusive спереду встановлений 218-сильний електромотор, ззаду – 333-сильний, сукупна потужність – 551 к.с. У цих версій батарея ємністю 99 кВт * год, далекобійність – близько 450 км. Першу «сотню» 551-сильний SUV набере за 4,9 секунди. Найдорожчому E-HS9 ще відрядили пневмоподвіску, ну а сім режимів вибору руху і трасовий автопілот ніби як входять в стандартне оснащення.

Ціни поки попередні: за базовий Hongqi E-HS9 попросять мінімум 620 000 норвезьких крон, топовий кросовер коштує від 780 000 крон. Прийом замовлень обіцяють відкрити найближчим часом. Для порівняння, Mercedes EQC з заявленим запасом ходу 376-417 км в Норвегії коштує від 636 900 крон, а ціна Audi e-tron (максимум 436 км) починається з позначки десь в 600 000 крон. Втім, не будемо забувати про те, що «німці» компактніше. Електрокросс Tesla Model X теж менше «китайця», але коштує набагато дорожче: згідно з місцевим сайтом Тесли, ця модель (далекобійність – 487-507 км) обійдеться мінімум в 841 000 крон.

Hongqi E-HS9 планують продавати і в інших європейських країнах: зокрема, другим «старосвітських» ринком можуть виявитися Нідерланди. Також очікується, що з часом китайський преміум-бренд запропонує європейцям і інші моделі – ймовірно, знову ж електрифіковані.