2024-04-25

Авто Київ

Автомобільні новини, Новини авто, Автомобілі,

SsangYong

Південнокорейський автовиробник SsangYong оголосив про банкрутство

Південнокорейський автовиробник SsangYong Motor оголосив про банкрутство, не зумівши виплатити по кредиту близько 60 млрд південнокорейських вон (54,4 млн дол.).

Банкрутство SsangYong є сигналом того, що влада Південної Кореї не мають наміру рятувати контрольований зарубіжними інвесторами бізнес в період кризи, викликаного пандемією коронавірусу, пише Інтерфакс-Україна з посиланням на газету Financial Times.

SsangYong на 75% належить індійській Mahindra & Mahindra. Автовиробник намагався домовитися про продовження терміну виплат по кредиту з іноземними банками – Bank of America, JPMorgan Chase і BNP Paribas, проте йому не вдалося цього зробити.

В рамках процедури зовнішнього управління, яка буде введена судом з банкрутств, Ssangyong отримає три місяці на те, щоб домовитися з кредиторами або знайти покупця для свого бізнесу.

Mahindra, один з найбільших автовиробників Індії, придбала SsangYong, що спеціалізується на виробництві позашляховиків, близько десяти років тому, коли південнокорейська компанія вже була на межі банкрутства. Mahindra, однак, не зуміла розгорнути на краще ситуацію в Ssangyong і в червні цього року оголосила про намір продати свою частку в компанії.

Ssangyong фіксує операційні збитки протягом останніх 15 кварталів, і її продажі падають, оскільки з 2015 року компанія не випускала нових моделей.

Ситуацію ускладнила і пандемія коронавірусу, яка привела до різкого падіння попиту на автомобілі, а також посилення конкуренції на ринку позашляховиків.

На думку експертів, влада Південної Кореї, які взяли безпрецедентний пакет заходів підтримки економіки в умовах кризи (в тому числі за рахунок прямої допомоги промисловим групам) навряд чи будуть так само активно допомагати і компаніям, контрольованим зарубіжними інвесторами.

Представники влади побоюються, що порятунок Ssangyong з метою збереження робочих місць в країні дасть невірний сигнал іншим закордонним автовиробникам, відзначають аналітики.

“Якщо уряд врятує Ssangyong, про допомогу може також попросити і GM Korea, і Renault Samsung. Врятувати всіх воно просто не може”, – говорить радник Korea Automotive Technology Institute Лі Ханг-ку.

Міністерство торгівлі Південної Кореї заявило однак, що планує надати деяку підтримку південнокорейським постачальникам Ssangyong.