2024-04-24

Авто Київ

Автомобільні новини, Новини авто, Автомобілі,

TVR Griffith

TVR повертається з новим Griffith

У січні почнеться реконструкція фабрики TVR в місті Ебб Вейл (Уельс), після якої вона зможе приступити до складання спорткарів Griffith нового покоління – терплячі замовники чекають їх з 2017 року.

Останній раз ми розповідали про британську марку TVR на початку цього року, і з тих пір від неї не надходило скільки-небудь значних звісток. Нагадаємо, що машин TVR не випускає з 2006 року, коли перебувала у власності російського бізнесмена Миколи Смоленського. У 2013 році основним власником компанії став британський підприємець Ліс Едгар, який перезапустив в TVR ключові бізнес-процеси, в результаті чого в 2017 році світу був явлений розроблений з нуля спорткар Griffith. Його виробництво планувалося почати в 2018 році, але не почалося через бюрократичну тяганину, що заважали розпочати реконструкцію фабрики в Ебб Вейл. Без цієї реконструкції почати випуск Griffith ніяк не можна, так як в головній будівлі банально протікає дах.

Справа в тому, що 3% компанії TVR належить уряду Уельсу. Частково завдяки йому TVR тримається на плаву, не випускаючи машин, але воно ж, по суті, скувало роботу компанії. Правила Євросоюзу, в який до недавнього часу входила Великобританія, вимагали, щоб конкурс на будівельні роботи для компанії, афілійованої з урядом, проводився по всій Європі, і ось через цю довгe зарегульованe процедурe все застопорилося. Лише влітку цього року підрядник був обраний.

TVR Griffith

Тепер же, коли перехідний період брексіта закінчився, і Великобританія сама вирішує, як їй жити, з TVR надійшла радісна новина, що уряд Уельсу дав добро на початок будівництва в середині січня. Насамперед робочі займуться поточнім ремонтом даху головної будівлі, але заплановані також великі земляні роботи і переобладнання цехів. Скільки часу на все це піде, компанія не повідомляє, але ще влітку її гендиректор Джим Берріман (досвідчений менеджер, який раніше працював в Land Rover і Rolls-Royce) оприлюднив 18-місячний план відродження TVR. Цей план передбачав, що виробництво Griffith на оновленій фабриці почнеться в 2022 році – на цю цифру і потрібно зараз орієнтуватися замовникам.

Влітку британський журнал Autocar повідомляв, що у TVR є приблизно 500 клієнтів, які внесли за новий Griffith депозити в розмірі від 2500 до 5000 фунтів стерлінгів і терпляче чекають повідомлення про початок виробництва. Базова ціна нового Griffith залишається колишньою – 90 000 фунтів стерлінгів, при цьому Ліс Едгар в інтерв’ю британським колегам розповів, що собівартість щедро оснащених спорткарів з першої партії Launch Edition буде близько 125 000 фунтів стерлінгів, але компанія принципово не хоче піднімати обіцяну спочатку ціну в знак подяки за терпіння і довіру клієнтів.

TVR Griffith

Конструкція і дизайн нового Griffith з 2017 року принципово не змінилися. Нагадаємо, що кузов цієї моделі зі сталі і вуглепластика розробив легендарний британський конструктор Гордон Мюррей (нині власник власної автомобільної компанії), а бензиновий атмосферний двигун на основі 5,0-літрового фордовского блоку V8 Coyote зробила фірма Cosworth – ще одна британська легенда. Заявлена ​​потужність двигуна – близько 500 к.с., але кінцева цифра залежатиме від процесу адаптації мотора до актуальних екологічних норм. Коробка передач – 6-ступінчаста “механіка” Tremec. Провідні колеса – задні. Точні динамічні характеристики поки не оголошені, на стадії дебюту повідомлялося, що максимальна швидкість – понад 320 км/год, а першу «сотню» Griffith зможе набрати менше ніж за 4 с.

TVR має намір силами 200 робочих виробляти в Ебб Вейл по 2000 примірників Griffith в рік і продавати їх в тому числі в США. Модель буде обов’язково брати участь в гонках і отримає кілька модифікацій – покомфортніше для туристичних поїздок і жорсткіше для тих, що хоче випробувати Griffith на гоночному треку.

Втім, навіть якщо все піде за планом, вік нового Griffith буде недовгим, адже в 2030 році Великобританія має намір заборонити продаж нових автомобілів з ДВС. У TVR поки точно не знають, що з цим робити, але натякнули, що готові «прикрутити» до Griffith якусь фордовскую гібридну силову установку, а в перспективі і зовсім перейти на електромобілі, просто поки предметно займатися цим питанням рано, потрібно запустити фабрику , почати нормальну роботу, заробити грошей, а там видно буде.