2024-03-19

Авто Київ

Автомобільні новини, Новини авто, Автомобілі,

Renault-4

Renault 4 відродиться у вигляді не дешевого електричного кросовера

У списку прийдешніх новинок марки Renault значиться пара ретроспективних моделей, в тому числі новий Renault 4, про який стали відомі деякі подробиці.

В цьому році класичний Renault 4 (у Франції відомий як Renault 4L – Quatrelle) відзначає 60-річчя, в зв’язку з чим в Європі заплановані різні святкові заходи – в основному в соцмережах, так як пандемія COVID-19 ще не переможена. У період з 1961 по 1994 рік було випущено більше 8 млн екземплярів цієї моделі, завдяки чому «четвірка» стала одним з наймасовіших і культових автомобілів в Європі поряд з VW Beetle / Käfer, Citroen 2CV і класичним Mini.

Renault-4

Секрет успіху всіх цих машин – дешевизна і невибагливість. Renault 4 мав типову для французьких передньопривідних автомобілів тих років компоновку з поздовжньо розташованим двигуном і пристикованої до нього спереду коробкою передач, до якої зверху над двигуном з салону тяглася довга тяга важеля перемикання ступенів. Таке розташування коробки не завадило фірмі Sinpar зробити повнопривідну версію Renault 4: трансмісію довелося пускати під днищем і міняти розташування бензобака. Тобто у Renault 4, по суті, була крос-версія, а ще версія кабріолет і розвозний «каблучок».

Renault-4

В середині січня Grope Renault оприлюднила новий план розвитку компанії взагалі і однойменної марки зокрема. Згідно з цим планом, дешевих моделей Renault більше не буде, так як бюджетний сектор відданий на відкуп маркам Dacia і Lada. Марка Renault піде з А-класу, спадкоємця у Twingo не буде, а в В-класі з’являться дві електричні моделі з ретродизайном – нові Renault 4 і Renault 5.

Renault-4

Про новий Renault 4 ніяких офіційних заяв поки не було, але ще на початку січня інсайдери повідомляли, що така машина буде, а сьогодні британський журнал Autocar з посиланням на власні джерела розповів, що «четвірка» відродиться в форматі субкомпактного електричного кросовера і, швидше за все , отримає комерційну модифікацію у вигляді фургона. Прем’єра очікується аж в 2025 році. А поки що світові дизайнери малюють рендери можливого вигляду “новинки”.

Renault-4

В основу Renault 4 ляже модульна платформа CMF-B EV, тобто та ж, що буде у Renault 5, але у двох ретроспективних моделей будуть різні дизайн і призначення, тобто конкурувати один з одним вони не стануть. При цьому Renault Zoe, який теж відноситься до В-класу і який в 2020 році став найпопулярнішим електромобілем в Європі, також залишиться в модельному ряду, як носій сучасного дизайну. Renault Zoe в цій трійці, ймовірно, буде і найдоступнішим.